Werkt de Dodow om beter te slapen? Onze 2022 Recensie van het Dodow

Slaap is, net zo belangrijk als het nuttigen van een gezonde maaltijd en regelmatige lichamelijke conditie, een van de vereisten om een gezond lichaam te behouden. Het is van vitaal belang voor het herstel van bloed en hartvaten. Het is ook nodig voor de regeneratie van energie. De energie die overdag wordt uitgeoefend, wordt ’s nachts tijdens de slaap hersteld.

Als je vannacht wat moeite hebt gehad met slapen, weet je al hoe je er de volgende dag onder zult lijden. Bovendien kan te weinig slaap op de lange duur belangrijke gevolgen hebben voor je lichaam en hersenen.

Hier zijn enkele van de effecten van slaaptekort:

 • Problemen met het geheugen
 • Veranderingen in stemming
 • Zwak immuunsysteem
 • Risico op diabetes en hartziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Gewichtstoename
 • Problemen met aandacht en concentratie
 • Veranderingen in slaappatronen treden van nature op als mensen ouder worden. Het is niet onwaarschijnlijk dat mensen last krijgen van slaapstoornissen als ze ouder worden. Slaapstoornissen kunnen zelfstandig ontstaan of kunnen komen als gevolg van een andere ziekte of als bijwerking van voorgeschreven medicijnen. Een van de meest voorkomende slaapstoornissen waar mensen aan lijden is slapeloosheid.

Slapeloosheid is een toestand waarbij iemand moeite heeft om ’s nachts in slaap te vallen en te blijven, waardoor hij overdag slaperig wordt.

Er zijn twee soorten slapeloosheid;

 1. Primaire slapeloosheid – slapeloosheid die op zichzelf komt.
 2. Secundaire Slapeloosheid – slapeloosheid die toegeschreven wordt aan een afzonderlijke medische aandoening.
  Er zijn verschillende middelen gemaakt om slapeloosheid aan te pakken. Er zijn momenteel veel geneesmiddelen op recept voor de stoornis op de markt. Hoewel men gewoonlijk een beroep doet op geneesmiddelen op recept om slapeloosheid te behandelen, zijn er ook niet-medicamenteuze middelen die mensen kunnen helpen bij hun inslaapproblemen.

Dit artikel wil een uitgebreid overzicht geven van een niet-medicijn, het Dodow slaapmiddel, voor mensen die slapeloosheid hebben. Dit bevat een bespreking van wat Dodow is, hoe het werkt, hoe je het kunt gebruiken, de voor- en nadelen, de wetenschap erachter, en andere pertinente onderwerpen.

Wat is Dodow?

Het Dodow slaapmiddel is een lichtmetronoom apparaat dat gemaakt werd om slapers met de diagnose slapeloosheid te helpen sneller in slaap te vallen. Het maakt gebruik van een halo blauw licht dat met wetenschappelijk bepaalde tussenpozen in het plafond pulseert.

Het Dodow slaaphulpje heeft praktisch dezelfde afmetingen als een hockey puck. Het wordt gewoonlijk op een nachtkastje gezet terwijl het ritmisch licht op het plafond projecteert. Men gelooft dat het synchroniseren van iemands ademhaling met het ritmische licht dat het Dodow apparaat projecteert, de geest kan helpen tot rust te komen, de ademhaling te reguleren en het lichaam te ontspannen. Het kan iemand in diepe en gezonde rust brengen. Door de synchronisatie van de ademhaling met het licht kan het Dodow apparaat een hypnotiserend effect teweegbrengen dat leidt tot het herstel van het evenwicht in het autonome zenuwstelsel.

De mensen achter de firma Dodow geloven dat de ontspannende effecten van het apparaat niet alleen de slapelozen helpen, maar ook:

 • slapers die voortdurend midden in de nacht wakker worden
 • zwangere vrouwen
 • mensen in een lawaaierige omgeving
 • mensen die lijden aan stress
 • mensen die lijden aan angst
 • overdenkers
 • mensen die aan andere slaapstoornissen lijden
 • De wetenschap achter Dodow
 • Drie mensen, gediagnosticeerd met slapeloosheid, ontwierpen het Dodow apparaat. Terwijl ze verlichting vonden in meditatie en ademhalingsoefeningen, bedachten ze een meer natuurlijk slaapmiddel dat de twee bovengenoemde slaaptechnieken in één apparaat combineert. Dienovereenkomstig ontstond het Dodow apparaat.

De wetenschappers van Dodow onderzochten onderzoek over Pranayama, een yoga-oefening die erop gericht is de ademhaling te vertragen door de ademhaling te reguleren. Pranayama, gebruikt als ontspanningsoefening, kan de hersenactiviteit nabootsen die alleen tijdens een diepe slaap optreedt.

Verschillende studies vonden ook dat getimede ademhaling effectief is bij het verminderen van stress en angst. Het is ook een uitstekend hulpmiddel om mentale onrust te verlichten, en helpt slapers relatief snel in slaap te vallen. Het ontspannende effect van het Dodow apparaat verlaagt de hartslag, wat leidt tot een slaperig gevoel.

Slaapbevorderende ademhalingstechnieken

Een vertraagde en gecontroleerde ademhaling beïnvloedt het zenuwstelsel. Tijdens het doen van hartcoherentie-oefeningen, zoals het synchroniseren van iemands ademhaling met het Dodow apparaat, wordt het lichaam meer ontspannen en vertraagt de stofwisseling. Een meer gecontroleerde ademhaling helpt de bloeddruk te verlagen en de afgifte van kooldioxide te verhogen. Als de hoeveelheid vrijgekomen kooldioxide toeneemt, worden de bloedvaten kleiner, waardoor een mens zich uitgeput voelt.

Metronomen en beter slapen

Talrijke studies hebben aangetoond dat metronomen en ritme kunnen helpen bij het opwekken van een goede slaap. De lichte metronoom van het Dodow apparaat die de slaap helpt bevorderen kan vergeleken worden met wat een gesynchroniseerde schommelbeweging kan doen. Studies over schommelbewegingen tijdens de slaap hebben aangetoond dat ze langzame oscillaties kunnen bevorderen, een kenmerk dat bij een diepe slaap gezien wordt.

Verder zijn licht- en bewegingsmetronomen beschouwd als elementen die het begin van de slaap kunnen veroorzaken en een meer gezonde en diepere slaap kunnen bevorderen.

Hoe Dodow werkt

Het Dodow apparaat is een slaapmiddel dat gebruik maakt van lichtmetronomen om mensen die moeite hebben met inslapen en in slaap blijven te helpen de kwaliteitsslaap te krijgen die ze nodig hebben. Het kan gebruikers helpen om binnen 20 minuten in slaap te vallen.

Het Dodow apparaat projecteert een pulserend blauw licht op het plafond. Het begint als een blauwe stip die overgaat in een halo vorm en dan weer in een stip verandert. Synchroniseer de ademhaling met de metronoom door in te ademen als het blauwe licht zich uitbreidt en uit te ademen als het zich terugtrekt. Blijf dit doen zo lang als de gekozen tijdinstelling duurt.

Er zijn twee beschikbare tijdsinstellingen waarin het apparaat gebruikt kan worden.

 • Het kan gebruikt worden voor een sessie van 8 minuten.
 • Of de meer uitgebreide sessie van 20 minuten.

Het schakelt automatisch uit zodra de gekozen tijdsduur eindigt.

De 8-minuten sessie kan nuttig zijn voor mensen die moeite hebben in slaap te vallen. De 20-minuten sessie daarentegen is geschikt voor mensen met chronische slapeloosheid die meerdere uren nodig hebben om in slaap te kunnen vallen.

Een sessie met het Dodow apparaat kan het ademhalingsritme terugbrengen van 11 ademhalingen per minuut tot 6 ademhalingen per minuut. Bij elke sessie inhaleert de gebruiker voor ongeveer 40 procent van de duur en ademt uit voor de 60 procent. Een klinische studie die Dodow gevolgd heeft toont aan dat zo’n ademhalingsritme het beste effect heeft op hartslag en bloeddruk en, op zijn beurt, slaap opwekt.

Hoe Dodow te bedienen

De tijdinstelling van het Dodow apparaat hangt af van de ernst van het slaapprobleem.

Bij ernstiger slapeloosheid kan het nodig zijn het apparaat langer in te stellen.
Voor milde of minder ernstige slaapproblemen kan de kortere tijdsinstelling voldoende zijn.
Om gebruik te maken van het apparaat voor de kortere sessie van 8 minuten, raak je het apparaat eenmaal aan. Tik tweemaal op het apparaat voor de 20-minuten sessie. De metronoom schakelt vanzelf uit na de gekozen tijdsinstelling. Als je het apparaat nog voor het einde van de tijdsinstelling wilt uitschakelen, kun je het handmatig uitzetten door een tikje ongeveer twee seconden ingedrukt te houden.

Het Dodow apparaat werkt draadloos en zonder oplader. Ze werken op AAA batterijen.

Als het apparaat niet goed werkt of helemaal niet kan worden aangezet, kun je het resetten door de batterijen eruit te halen en ze er weer in te doen. Plaats de middelste batterij als laatste terwijl je het touchpad niet aanraakt. Het kan 2 seconden duren voor het signaallampje aangaat. Zet het apparaat pas aan als het signaallampje gaat branden.

Wat zit er in een Dodow verpakking?

Je kunt het volgende verwachten binnen in de Dodow Box:

 • Het Dodow apparaat, met zijn touchpad, bediening bij het kiezen van de 8-minuten tijdinstelling of de 20-minuten tijdinstelling
 • Drie AAA batterijen die bij regelmatig gebruik 100 nachten meegaan.
 • Handleiding met instructies over het plaatsen van de batterijen en de bediening van het apparaat.
 • Een platte schroef of een munt kan nodig zijn om de achterkant van het apparaat te openen voor het plaatsen van de batterijen.

Voordelen en nadelen

Voordelen

 • Draadloos
 • Draagbaar
 • Natuurlijk slaapmiddel
 • Gemakkelijk te bedienen touchpad bediening
 • Twee jaar garantie
 • Proefversie voor 100 nachten slaap
 • Relatief goedkoop slaapmiddel

Minpunten

 • Geen waarschuwing voor lege batterij
 • Werkt misschien niet voor iedereen
 • Niet geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen (allergische mensen, astmatische, enz.)

Persoonlijk vind ik het apparaat heel nuttig. Voor iemand die er meerdere uren over doet om in slaap te vallen, heeft het apparaat me geholpen sneller in slaap te vallen dan gewoonlijk. Het duurde even voor het apparaatje voor mij werkte, maar uiteindelijk kreeg ik het onder de knie. Ik val nu sneller in slaap en mijn slaap is gezonder dan ooit.

Comments

mood_bad
 • Nog geen opmerkingen geplaatst.
 • chat
  Voeg opmerkingen hier toe