Slaapcoaching: Wat is dat? En wat bereik ik ermee?

Voor wedstrijdsporters, is slaaptraining een alledaags verschijnsel. Iedereen die zich bezighoudt met sport en de processen in het lichaam weet precies hoe belangrijk een goede nachtrust is. En natuurlijk kan dit feit worden afgebroken van de wedstrijdsporter tot elke amateur-atleet.

Ik kan met een zuiver geweten zeggen dat 99,9% van de Nederlanders slechter slaapt dan ze ooit zouden kunnen slapen. Ze worden minder uitgerust wakker dan mogelijk is en zijn minder efficiënt dan mogelijk. Dit geldt zowel voor hun privé- als hun beroepsleven.

Hoe kan ik mijn slaap verbeteren?

Er zijn honderden dingen die ik kan optimaliseren als het gaat om gezonde slaap. In mijn zelfexperiment “van 0 tot 42 door slaapoptimalisatie” heb ik zelf veel van deze maatregelen met succes doorgevoerd.

Hier zijn een paar trefwoorden over het onderwerp, die ik elk in detail heb onderzocht in een blogbericht:

  • Dag-nachtritme
  • Lichaamswarmte & temperatuur
  • lekker eten voor het slapen gaan
  • het juiste licht
  • Slaaphygiëne

Dit zijn slechts een paar van de onderwerpen die u zullen helpen beter te slapen. Als basis voor al deze dingen is natuurlijk het juiste beddengoed van belang: wat is een perfect dag-nachtritme als mijn matras niet bij mij past?

Slaap je goed? Wil je beter slapen?

“Ik slaap altijd goed!” Ik hoor deze zin net zo vaak tijdens gesprekken met klanten als “ik kan overal slapen”. Wie deze verklaring aflegt, heeft veel dingen niet begrepen en meestal kunnen deze mensen niet worden geholpen.

Ze staan er niet voor open om over nieuwe dingen na te denken en zijn zo overtuigd van zichzelf dat tips en hints met een wetenschappelijke basis eraf rollen als de hoogste kwaliteit Teflon pan.

Een voorbeeld van hoe deze mensen denken: één persoon rijdt al drie jaar lang twee keer per week van Amsterdam naar Groningen. Ze heeft een 10-jarige Seat met 50 PK: Ze komt elke dag aan, de auto heeft een stuurwiel, 4 banden, ramen om naar buiten te kijken en een radio. Je kunt op de stoelen gaan zitten.

Een tweede persoon vindt het beter en rijdt altijd tegelijkertijd met een BMW uit de 3-serie, waarbij de bestuurdersstoel aan haar is aangepast en de 120 pk haar tijdens inhaalmanoeuvres iets veiliger langs de truck brengt.

Wie van deze twee mensen komt er ontspannen aan?

Maar de Seat-coureur zal nu beweren dat hij elke auto kan besturen en dat zijn Seat super comfortabel en snel is. Zijn stelling zou juist zijn als hij dit zag in relatie tot een paardenkoets, maar niet in relatie tot de BMW.

100% perfecte slaap bestaat nooit

Er is nooit het 100% succespercentage in sport en slaap. In de sport zou je de eeuwige Olympische kampioen zijn, maar zelfs Bob Beamon werd na 23 jaar verslagen en ook Mike Powell – de huidige wereldrecordhouder in het verspringen – zal op een gegeven moment aan dit lot tegemoet komen.

Zelfs superster Ronaldo bereikt met zijn slaaptrainer geen 100% slaapoptimalisatie. Maar hij is heel dichtbij. Dat hij zo succesvol is, zit niet alleen in zijn genen. Hij werkt elke dag aan zijn succes en heeft de wens om altijd een beetje beter te zijn.

De perfecte slaap is natuurlijk maar een klein deel van zijn succes, maar zonder de basis zouden zijn inspanningen minder succesvol zijn. Hoe zit het nu met jou? Wilt u iets verbeteren of bent u de Seat driver? Niets tegen Seat, ze bouwen ook goede auto’s.

Verbinding tussen slaap en sport: meer prestaties door regeneratie

Succes in de sport – of je nu een recreatieve of competitieve sporter bent – hangt af van vele factoren. Het onderwerp “regeneratie” speelt een zeer belangrijke rol. Het grootste deel van de regeneratie vindt ’s nachts plaats.

En dit is een van de dingen die gebeuren:

Stresshormonen worden ’s nachts afgebroken. Er zijn ook hormonen die de eetlust reguleren. Dus wordt er ook ’s nachts beslist hoe goed je afvalt of dat je misschien zelfs aankomt.

Verjongde huid in de slaap

Daarnaast komen groeihormonen vrij, die het succes van de regeneratie en de groei van spieren en botten bepalen. De groeihormonen zorgen er ook voor dat de cellen van onze bovenste huidlaag zich ’s avonds delen. De dode huidcellen worden afgestoten en de huid vernieuwt zich terwijl we slapen. Beter slapen – betere huid!

Versterking van het immuunsysteem tijdens de slaap

Alleen door goed te slapen kan deze afgifte van de verschillende hormonen in een redelijke vorm plaatsvinden. Een goed immuunsysteem is belangrijk voor iedereen. Maar voor sporters die veel zweten en in de open lucht in alle weersomstandigheden actief zijn, is een goed immuunsysteem nog belangrijker.

‘s Nachts worden er afweercellen gevormd die cruciaal zijn voor het immuunsysteem. Een betere slaap houdt je gezond en het lichaam efficiënter. Let op: we hebben het niet altijd over griep, verkoudheid of ziekten die een gele gloed veroorzaken. U kunt ook werken of sporten met een aangevallen immuunsysteem. Alleen het effect zal veel minder of zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

De organen werken ook op volle toeren. De lever is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de afbraak van giftige stoffen en produceert ook belangrijke voedingsstoffen.

Informatieverwerking in de hersenen tijdens de slaap

Tijdens de slaap verwerken de hersenen nieuwe informatie en zetten deze om in betekenisvolle informatie. Onzin informatie wordt verwijderd. Elke trainingssessie brengt nieuwe informatie met zich mee. Of het nu gaat om de betere service bij tennis, de betere krachtverdeling bij het hardlopen of de juiste stapvolgorde bij Zumba: als je slecht slaapt, wordt deze informatie niet goed opgeslagen en is de volgende trainingssessie minder succesvol.

Dat geldt natuurlijk ook als u een nieuwe taal leert of als u overdag een belangrijk seminarie heeft gehad voor uw werk.

Depressie door slaaptekort

Het is wetenschappelijk bewezen dat depressie vandaag de dag meer voorkomt dan ooit tevoren. Slechte slaap of gebrek aan slaap verhoogt het risico op een depressie en heeft een negatief effect op de psyche.

Helaas zijn we hier met kip en ei. Wie slecht slaapt, is er psychisch slechter aan toe. En wie veel dingen aan zijn hoofd heeft of in een psychologisch slechte situatie verkeert, zal ook slechter slapen.

Slaapoptimalisatie leidt echter tot een betere omgang met de uitdagingen van de dag en kan een zeer positief effect hebben op de psyche. Wie vrijer is in het hoofd, blijkt succesvoller te zijn in de sport.

Conclusie over slaapcoaching voor een beter herstel

Welke sport u ook beoefent en of u wilt afvallen – slaap is aantoonbaar de belangrijkste factor naast voeding om dichter bij het gestelde doel te komen. Het is duidelijk dat de matras, inclusief de lattenbodem en accessoires, net als een loopschoen moet worden aangepast, maar de vele kleine dingen aan de zijkant zijn bepalend voor een goede en slechte nachtrust.

Comments

mood_bad
  • Nog geen opmerkingen geplaatst.
  • chat
    Voeg opmerkingen hier toe