Waar kan het kind slapen? Aan de leeftijd aangepaste slaapplaatsen voor jouw kind

Wanneer leg je een baby in een wiegje? Die vraag komt vaak voorbij. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste slaapplaats voor jouw kind. Dus de vraag “Waar moet het kind slapen?” is niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

De lijdensweg van de keuze begint al voordat het kind geboren is. Koop je een extra bed? Een wieg? Of moet men proberen mee te slapen? Naarmate het kind ouder wordt, komt de vraag naar boven: “Is het tijd voor een groot bed of nog niet?” Hier zijn aanbevelingen van een slaapcoach voor het kiezen van de slaapplaats voor jouw kind.

Aan de leeftijd aangepaste slaapplaatsen: 0-1 jaar

Waar moet je kind in het eerste levensjaar slapen?
Het belangrijkste op deze leeftijd is het creëren van een veilige slaapomgeving voor jouw kind. Dit betekent dat jouw kind:

 • alleen in zijn bed ligt
 • geen bedombouw heeft
 • geen knuffeldieren in bed heeft liggen
 • geen extra dekens of kussens heeft
 • het matras voldoet aan de veiligheidsnormen: stevig en plat

De WHO raadt over het algemeen aan om een baby in de slaapkamer van de ouders te leggen tot ten minste 6 maanden. Bij voorkeur zelfs het hele eerste levensjaar. Het beste is om een extra bedje in de slaapkamer te zetten. Zo kun je makkelijk ’s nachts je kindje verzorgen, terwijl hij of zij wel een eigen slaapplaats heeft.

Studies hebben aangetoond dat wanneer pasgeborenen in de slaapkamer van de ouders slapen, de resultaten van de borstvoeding verbeteren en het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) wordt verminderd. Dit komt omdat de ademhaling van de moeder de baby helpt om zijn eigen ademhaling te reguleren.

Sommige ouders kiezen ervoor om hun eigen bed te delen met hun baby. In een co-slaapsituatie is het zeer belangrijk dat het kind een veilige slaapomgeving heeft, d.w.z. dat het matras stevig en plat is en dat er geen dekens of kussens rond het gezicht van het kind liggen.

Soms merken ouders dat hun baby meer gestoord is door zo dicht bij elkaar te slapen op de leeftijd van ongeveer 5-6 maanden en daardoor vaker wakker wordt. In dit geval zou ik aanraden om de baby in een kinderbedje te plaatsen, een beetje weg van het bed, maar nog steeds in dezelfde kamer.

Andere te overwegen voorzorgsmaatregelen

 • Bij gebruik van een puck moet de puck dicht bij het kind zijn en niet over het gezicht. De baby moet alleen op zijn rug worden geplaatst als hij slaapt.
 • Gebruik een fopspeen om de kleine in slaap te helpen vallen, want het is bewezen dat dit het risico op SIDS vermindert.
 • Slaap nooit met jouw baby op de bank of in een fauteuil. Als je toch in slaap valt, kan jouw baby per ongeluk vallen en zichzelf verwonden.
 • De baby moet uit de buurt worden gehouden van sigarettenrook en ouders moeten het gebruik van drugs en overmatige alcohol vermijden.

Aan de leeftijd aangepaste slaapplaatsen: 1-3 jaar

Ik raad je aan om je baby in een wieg te laten slapen tot hij ongeveer 2,5-3 jaar oud is. Ik weet dat dit klinkt alsof het erg laat is. Het probleem is dat peuters pas vanaf deze leeftijd het vermogen ontwikkelen om in bed te blijven.

Dus als je jouw kind daarvoor in een groot bed verandert, zal hij of zij waarschijnlijk ’s nachts vaker uit bed komen en over het algemeen slechter slapen. Vanuit biologisch oogpunt kunnen ze er niets aan doen, omdat ze nog niet volwassen genoeg zijn. Als de nachtrust van je peuter toch niet zo geweldig is, lost het overstappen naar een groot bed zelden het probleem op.

Zolang een kind nog in een kinderbedje slaapt, is het gebruik van dekens of kussens niet aan te bevelen, omdat deze een risico op verstikking met zich meebrengen. Het is ook moeilijk voor een kind om zich in te stoppen. Daarom stel ik voor om een slaapzak en pyjama te gebruiken.

Aan de leeftijd aangepaste slaapplaatsen: 3+ jaar

Zodra jouw kind is veranderd naar een groot bed, kan je ook beginnen met het gebruik van een dekbed en kussen. Er zijn speciale vaste lakens die aan de zijkant voorzien zijn van een rits en die je aan het dekbed kunt bevestigen. Deze zijn nuttig in de overgangsfase.

Comments

mood_bad
 • Nog geen opmerkingen geplaatst.
 • chat
  Voeg opmerkingen hier toe