Wanneer leg je een baby in een wiegje? Die vraag komt vaak voorbij. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste slaapplaats voor jouw kind. Dus de vraag “Waar moet het kind slapen?” is niet zo gemakkelijk te beantwoorden.
De lijdensweg van de keuze begint al voordat het kind geboren is. Koop je een extra bed? Een wieg? Of moet men proberen mee te slapen? Naarmate het kind ouder wordt, komt de vraag naar boven: “Is het tijd voor een groot bed of nog niet?” Hier zijn aanbevelingen van een slaapcoach voor het kiezen van de slaapplaats voor jouw kind.
Waar moet je kind in het eerste levensjaar slapen?
Het belangrijkste op deze leeftijd is het creëren van een veilige slaapomgeving voor jouw kind. Dit betekent dat jouw kind:
De WHO raadt over het algemeen aan om een baby in de slaapkamer van de ouders te leggen tot ten minste 6 maanden. Bij voorkeur zelfs het hele eerste levensjaar. Het beste is om een extra bedje in de slaapkamer te zetten. Zo kun je makkelijk ’s nachts je kindje verzorgen, terwijl hij of zij wel een eigen slaapplaats heeft.
Studies hebben aangetoond dat wanneer pasgeborenen in de slaapkamer van de ouders slapen, de resultaten van de borstvoeding verbeteren en het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) wordt verminderd. Dit komt omdat de ademhaling van de moeder de baby helpt om zijn eigen ademhaling te reguleren.
Sommige ouders kiezen ervoor om hun eigen bed te delen met hun baby. In een co-slaapsituatie is het zeer belangrijk dat het kind een veilige slaapomgeving heeft, d.w.z. dat het matras stevig en plat is en dat er geen dekens of kussens rond het gezicht van het kind liggen.
Soms merken ouders dat hun baby meer gestoord is door zo dicht bij elkaar te slapen op de leeftijd van ongeveer 5-6 maanden en daardoor vaker wakker wordt. In dit geval zou ik aanraden om de baby in een kinderbedje te plaatsen, een beetje weg van het bed, maar nog steeds in dezelfde kamer.
Andere te overwegen voorzorgsmaatregelen
Ik raad je aan om je baby in een wieg te laten slapen tot hij ongeveer 2,5-3 jaar oud is. Ik weet dat dit klinkt alsof het erg laat is. Het probleem is dat peuters pas vanaf deze leeftijd het vermogen ontwikkelen om in bed te blijven.
Dus als je jouw kind daarvoor in een groot bed verandert, zal hij of zij waarschijnlijk ’s nachts vaker uit bed komen en over het algemeen slechter slapen. Vanuit biologisch oogpunt kunnen ze er niets aan doen, omdat ze nog niet volwassen genoeg zijn. Als de nachtrust van je peuter toch niet zo geweldig is, lost het overstappen naar een groot bed zelden het probleem op.
Zolang een kind nog in een kinderbedje slaapt, is het gebruik van dekens of kussens niet aan te bevelen, omdat deze een risico op verstikking met zich meebrengen. Het is ook moeilijk voor een kind om zich in te stoppen. Daarom stel ik voor om een slaapzak en pyjama te gebruiken.
Zodra jouw kind is veranderd naar een groot bed, kan je ook beginnen met het gebruik van een dekbed en kussen. Er zijn speciale vaste lakens die aan de zijkant voorzien zijn van een rits en die je aan het dekbed kunt bevestigen. Deze zijn nuttig in de overgangsfase.