Top 8 slaap apps die jou helpen slapen!

Heb je moeite om genoeg slaapuurtjes te maken? Je bent zeker niet de enige. In Nederland geeft bijna een kwart van de mensen boven de 25 jaar aan met slaapproblemen te kampen. 

Gelukkig bestaat er een grote hoeveelheid aan slaap apps. Wie weet helpt dat ook bij jouw slaapprobleem. Om jouw keuze makkelijker te maken heb ik speciaal voor jou mijn persoonlijke top 8 voor slaap apps opgesteld. 

1. Sleep Cycle

sleep cycle

Een van mijn favorieten is de app Sleep Cycle. Deze app houdt precies bij hoe je geslapen hebt. Sleep Cycle analyseert jouw bewegingen en neemt geluiden op. Aan de hand daarvan bepaalt de app in welke slaapfase jij je bevindt. Sleep Cycle is eigenlijk ook een hele slimme wekker. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je tussen 6:30 en 7:00 uur wakker gemaakt wil worden. Sleep Cycle maakt jou dan wakker op het moment dat je het lichtst slaapt. Op die manier word je dus energieker wakker! Daarnaast geeft deze app jou een heleboel tips om jouw slaap te verbeteren. 

Kosten: gratis, volledige toegang voor €29,99 per jaar

2. Headspace

headspace

Headspace is voornamelijk bekend als meditatie app, maar werkt ook perfect voor het slapengaan. In de gratis versie zitten enkele ‘sleepcasts’ van 45 tot 55 minuten. In deze audio-opnames visualiseer je kalmerende situaties, zoals het bewegen van een langzame trein of een wandeling door een prachtige tuin. Als je bereid bent te betalen voor Headspace, krijg je toegang tot nog meer meditatie-oefeningen, ‘sleepcasts’ en rustgevende muziek. Je kunt voor het slapengaan deze slaap app ook perfect er gebruiken voor een korte ademhalingsoefening. 

Kosten: gratis, volledige toegang voor €57,99 per jaar

3. Calm

calm

Calm is een geweldige app. Calm helpt je niet alleen bij slapen, maar bijvoorbeeld ook bij mediteren en stress verminderen. Wat ook een pluspunt is, is de bibliotheek vol ‘bedtime stories’. Deze worden voorgelezen op een hele rustige, fijne manier. Er zijn verhalen voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Om volledig gebruik te maken van Calm, moet je wel wat betalen, maar dat is de moeite zeker waard. De eerste zeven dagen kun je gratis gebruikmaken van de app om te kijken of het bij jou past. Ik gebruik Calm vooral om te mediteren voor het slapengaan en om af en toe een verhaal te luisteren. Hier word ik enorm ontspannen van en daardoor val ik rustiger in slaap.

Kosten: gratis, volledige toegang voor €49,99 per jaar

4. Pillow

pillow app

Net als Sleep Cycle analyseert Pillow jouw slaap. Pillow is alleen te downloaden in de App Store voor iOs. Deze slaap app werkt het beste in combinatie met een Apple Watch. Je hoeft hiervoor niks te doen, alleen je Apple Watch om te houden ‘s nachts. Het is ook mogelijk om je iPad of iPhone te gebruiken door hem dichtbij je kussen neer te leggen. Pillow neemt ‘s nachts ook geluiden op, zoals gesnurk of gepraat in je slaap. Vermoed je dat je last hebt van slaapapneu, dan kan je met deze slaap app je ademhaling terugluisteren. 

Kosten: gratis, premium vor €5,49

5. Noisli

noisli

Noisli is een hele fijne, simpele app waarbij je kan luisteren naar een heleboel verschillende geluiden die jou ontspannen. Denk hierbij aan geluiden van onweer, wind, vogels, neervallende regen en nog veel meer. Je kunt de geluiden combineren zoals je het zelf prettig vindt. De combinaties die je maakt, kun je gemakkelijk opslaan. Je kunt Noisli niet alleen bij het slapen gebruiken, maar ook tijdens het lezen, studeren of in stressvolle situaties. Ook is het mogelijk een timer aan te zetten, waarbij de geluiden na bijvoorbeeld 20 minuten langzaam wegvagen. 

Tip: als je de app ‘s nachts gebruikt, leg je telefoon dan aan de oplader. 

Kosten: €2,29

6. Pzizz

pzizz

Met Pzizz kun je een luisteren naar audio-opnames, zoals combinaties van muziek, voice-overs en geluidseffecten. Je wordt wakker met een ingebouwde wekker. Wil je zelf kiezen waar je naar luistert, dan moet je voor de betaalde versie gaan. Zeven dagen lang kun je de premium versie van de app gratis proberen. Pzizz gebruikt voornamelijk geluiden om jou te laten ontspannen, waardoor je heerlijk rustig wegdroomt. 

Kosten: gratis, volledige toegang voor €69,99 per jaar

7. Reflectly

reflectly

Reflecteren is belangrijk om bewust te zijn van je eigen geluk. Met de app Reflectly houd je een soort dagboek bij. In de app reflecteer je dagelijks aan de hand van enkele vragen. Dit helpt om te reflecteren op jouw dag, gedachten en problemen die je bent tegengekomen. Door je gedachten actief te noteren, kun je ze makkelijker loslaten. Reflecteer elke avond, kom tot rust en slaap beter! 

Kosten: €23,99 voor drie maanden of €47,99 per jaar

8. Slumber

slumber

Slumber biedt een aantal functies om je te helpen in slaap te vallen. De app bevat meditatie-oefeningen, ‘bedtime stories’ en een heleboel ontspannende geluidseffecten. Je kunt ervoor kiezen om (tot tien uur lang!) een rustig achtergrondgeluid af te spelen, zoals regen of golven in de zee. Achtergrondgeluiden drukken andere geluiden weg en kunnen je hersengolven stimuleren die ervoor zorgen dat je in slaap valt.

Kosten: gratis voor 10+ sessies, volledige toegang voor €39,99 per jaar

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos! Probeer een slaap app die jou het meest aanspreekt. Je kunt ook prima meerdere apps tegelijkertijd gebruiken, bijvoorbeeld Sleep Cycle voor jouw slaapanalyse en Noisli voor ontspannende geluiden. Mocht niks helpen en komt er geen einde aan de slapeloze nachten? Neem dan contact op met een slaapcoach.