Tanden en slaapproblemen: hoe beïnvloeden de tanden de slaap van jouw kind?

Onlangs hebben veel klanten me verteld dat ze het gevoel hebben dat hun baby tanden krijgt en dat dit de reden is waarom hun nachtslaap is verslechterd. Dit gebeurt vaak over meerdere weken of zelfs maanden! Er is geen twijfel mogelijk, het doet zeker pijn als deze scherpe kleine babytandjes door het tandvlees breken. Maar, is de kinderziektes echt net zo’n slaapwandelaar als wij denken? Ik wil hier een paar punten opnoemen, die ons laten zien waarom de kinderziektes niet zo’n ding zijn in termen van slaap!

3 redenen waarom de kinderziektes de slaap niet zo verstoren als we denken

1) Onze bloeddruk daalt gedurende de nacht

Als onze bloeddruk ’s nachts daalt, daalt ook het gevoel van pijn! Dus als jouw kind overdag in orde lijkt te zijn, maar ’s nachts schreeuwend wakker wordt, betekent dit niet per se dat het de schuld is van het gebit!

2) Het tandvlees maakt plaats voor de tanden

Als de kleine al een paar kleine witte tandjes heeft, zal je merken dat het tandvlees niet veel bloedt als de tandjes doorbreken. Dit komt omdat het tandvlees naar de zijkant beweegt om ruimte te maken voor de tanden. Hoewel dit zeker oncomfortabel is en de druk op het tandvlees voelbaar is, is het onwaarschijnlijk dat de tandjes ondraaglijke en langdurige pijn in het tandvlees zullen veroorzaken.

3) De symptomen van kinderziektes kunnen heel anders zijn!

Klassieke symptomen van kinderziektes zijn onder andere prikkelbaarheid, kwijlen (en mogelijk een uitslag rond de mond door overmatig speeksel), kauwen op voorwerpen, verminderde eetlust, gezwollen tandvlees of misschien een lichte koorts. Dit kunnen ook symptomen zijn van een verkoudheid of een infectie! Normaal gesproken zou je, als je tandjes krijgt, na een paar dagen nadat jouw tanden in het tandvlees zijn doorgedrongen, een verbetering moeten zien. Verschillende studies hebben aangetoond dat diarree, braken, aanhoudende rusteloosheid, lichaamsuitbarstingen en hoge koorts GEEN symptomen van kinderziektes zijn.

Baby’s krijgen verschillende keren een nieuw gebit tussen 4 en 24 maanden oud. Om deze reden wordt de kinderbijslag vaak beschouwd als een oorzaak van slechte nachtrust. Als vuistregel geldt dat als de slaapproblemen van uw baby langer duren dan ongeveer 2 weken, je ervan uit kunt gaan dat de bijtring waarschijnlijk NIET de oorzaak is, maar iets anders. Je vraagt je misschien af wat anders de oorzaak zou kunnen zijn als het niet de schuld is van de kinderziektes?

Het kan ook vermoeidheid zijn

Vaak ’s nachts wakker worden en overmatig gezeur overdag zijn eigenlijk typische tekenen van vermoeidheid! Te weinig slaap stimuleert de productie van stresshormonen bij een kind, deze houden het kind wakker en “vechten” tegen de slaaphormonen. Dit leidt tot: korte dutjes overdag, janken voor het slapen gaan, vaak huilen en ’s nachts wakker worden en ’s morgens te vroeg wakker worden (allemaal dingen die vaak met kinderziektes te maken hebben!!).

De gedachte dat uw baby misschien last heeft van de tandjes kan de slaap van uw kind meer verstoren dan het eigenlijke ding! Als ouders denken dat hun kind vreselijke pijn heeft, zullen ze natuurlijk sneller reageren. Het is mogelijk dat uw baby slechts kort schreeuwt tussen de slaapcycli door, wat biologisch normaal en volkomen onschadelijk is. Als je nu naar binnen gaat, kun je je baby misschien echt wakker maken en zijn slaap nog meer verstoren!

Praktische tips over hoe om te gaan met kinderziektes

Als je denkt dat je kind echt kinderachtig is:

  • Het kauwen op een koud, hard kauwspeeltje of washandje kan het ongemak verlichten.
  • Wrijf het tandvlees van uw baby met een schone vinger om de druk te verminderen.
  • Droog de kwijl af zodat je baby geen secundaire pijnlijke uitslag rond de mond krijgt.
  • Gebruik de medicatie die je kinderarts je heeft gegeven om je te laten bijten.
  • Probeer geen nieuwe slaapgewoonten te ontwikkelen die je niet wilt handhaven na het bijten (breng de baby bijvoorbeeld naar uw bed als hij of zij eerder in zijn of haar eigen wiegje heeft geslapen).
  • Herstel de goede slaapgewoonten zo snel mogelijk nadat de tand is doorgekomen, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om terug te keren naar je oude routine.

Is het echt iets dat de slaap van mijn kind verstoort?

Als de symptomen van jouw kind langer dan 2 weken duren en er nog steeds geen teken van een tand is:

  • Overweeg om de dagelijkse routine van jouw baby aan te passen om hem te helpen meer slaap te krijgen en vermoeidheid te voorkomen.
  • Richt je op alle slaapverenigingen die kunnen voorkomen dat jouw baby slaapcycli ’s nachts of tijdens een dutje combineert.
  • Maak de slaapomgeving van jouw baby zo slaapvriendelijk mogelijk.
  • Zorg ervoor dat jouw baby overdag voldoende wordt gevoed om de behoefte aan slaap ’s nachts tot een minimum te beperken.
  • Laat jouw baby onderzoeken door de kinderarts om er zeker van te zijn dat er geen andere onderliggende infecties zijn die pijn kunnen veroorzaken.

Hoewel de tandjes op korte termijn een regressie in de slaap van jouw baby kunnen veroorzaken, is het meestal niet de oorzaak van hardnekkige slaapproblemen. Dus als je meer dan 2 weken niet hebt kunnen slapen, boek dan een gratis slaapconsult bij ons om uit te vinden hoe we jou en je baby kunnen helpen de slaap te vinden die je nodig hebt.

Comments

mood_bad
  • Nog geen opmerkingen geplaatst.
  • chat
    Voeg opmerkingen hier toe