Urenlang woelen, niet lekker liggen en alle wijzers van de klok voorbij zien komen. Iedereen heeft er wel eens last van. Niet in slaap kunnen komen is ontzettend vervelend en heeft nare gevolgen. Overdag voel je je moe, slaperig en prikkelbaar. Lees hieronder wat de oorzaak kan zijn van niet in slaap kunnen komen.
Stress en spanning kunnen ervoor zorgen dat je ‘s avonds niet in slaap valt. Doordat je lichaam alert blijft, is het moeilijk om in slaap te komen. Je kunt stress ervaren door verschillende factoren, bijvoorbeeld relatieproblemen, spanningen thuis of op het werk. Deze stress kan onbewust aanwezig zijn en door het gepieker kan je lichaam zich niet ontspannen. Probeer te relaxen met behulp van mediteren, door een wandeling te maken of yoga-oefeningen te doen. Het kan ook helpen om een ‘piekermoment’ in te plannen. Doe dit overdag en laat alles door je hoofd gaan waar je over piekert. Op die manier hoef je er ‘s avonds niet meer over na te denken.
‘s Avonds voor het slapen gaan nog even je telefoon of tablet checken, wie kent het niet? Toch is dit geen goed idee. Het licht van de schermen vermindert de aanmaak van melatonine in je lichaam, het hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Daardoor blijf je wakker en kun je niet goed in slaap komen. Probeer minstens één uur voor het slapen gaan alle lichten te dimmen en niet meer op je telefoon, tablet of ander beeldscherm te kijken. Als je het echt niet kunt laten, schakel dan de nachtmodus in op je telefoon of tablet. Daarmee kun je de kleur van je beeldscherm aanpassen naar warme, rode tinten in plaats van fel, blauw licht.
Voor het slapengaan is het beter geen alcohol of cafeïne drinken. Alcohol zorgt er misschien voor dat je snel in slaap valt, maar de kans is groot dat je ‘s nachts een paar keer wakker wordt. Daardoor heb je een onrustige nacht en word je niet uitgerust wakker. Cafeïne drinken voor het slapengaan is ook geen goed idee. Het drinken van cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam actief blijft, waardoor je niet in slaap kunt komen. Cafeïne zit in thee en koffie, maar ook in cola, energiedrankjes, ijsthee en chocolade. Vermijd deze producten om beter in slaap te komen.
Het kan zijn dat je niet in slaap komt doordat je slaapritme niet consequent is. Stel je voor, vrijdag slaap je pas om twee uur ‘s nachts, want zaterdag kan je lekker uitslapen. Het is weekend, dus slaap je ook op zaterdag pas laat. Op zondag moet je eerder naar bed, omdat de wekker maandagochtend weer vroeg gaat. Je slaapritme gaat alle kanten op en de kans bestaat dat je de rest van de week niet goed in slaap kunt komen. Door elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan vergroot je de kans op een goede nachtrust.
De omstandigheden van je slaapkamer zijn heel belangrijk voor een goede nachtrust. Wanneer je kamer te warm is, bestaat de kans dat je niet in slaap kunt komen of een onrustige nacht hebt. Hoe verleidelijk het ook is om ‘s nachts in de winter de verwarming aan te laten staan, is het beter dit niet te doen. In een koele kamer slaap je beter dan in een warme kamer. Zet daarom je raam op een kiertje open. Heb je het té koud ‘s nachts? Slaap dan met je sokken aan of met een extra deken. De perfecte temperatuur voor je slaapkamer is rond de 17 graden.