De eerste studies tonen aan: Nederlanders* hebben meer stress en minder slaap sinds hun isolement. Wat helpt als de bezorgde gedachten niet willen eindigen en het slaapritme lijdt.
Angst, onzekerheid, nieuwe dagelijkse ritmes: Geen wonder dat veel mensen momenteel worstelen met slaapproblemen. Het marktonderzoeksinstituut MindTake Research presenteerde onlangs een eerste sfeerbeeld van Oostenrijkers*. Het resultaat is duidelijk: er werd een merkbare achteruitgang van de slaapkwaliteit en een aanzienlijke toename van de stressniveaus vastgesteld.
Hoewel we nu vermoedelijk meer tijd hebben, is de coronapandemie niet bepaald bevorderlijk voor een rustgevende slaap. Bovenal verhinderen angsten en zorgen ons om (zelfs onbewust) in slaap te vallen en is het moeilijk om de gedachtencarrousel te kalmeren. Dit kan helpen:
- leer iets nieuws gedurende de dag
Oké, ten eerste, je hoeft niets anders te doen dan ervoor te zorgen dat je het zo goed mogelijk doet. Je hoeft geen nieuwe taal te leren of een gitaar te oefenen. Als het helpt om de hele dag op de bank te liggen en naar shows te kijken, dan moet dat maar. Maar wat de slaap betreft, kan het eigenlijk nuttig zijn om je hersenen te stimuleren met een nieuwe activiteit gedurende de dag, met andere woorden: om iets te leren. Dit kan een taal zijn, een vlechttechniek of een 3000-delige puzzel. Het hoofd wordt een beetje afgeleid van de huidige situatie en tegelijkertijd belasten we onze hersencellen zodat ze ’s avonds in bed minder energie hebben om zich zorgen over te maken. Het is alleen maar logisch, toch? - als er een manier is: Tank een beetje zon!
Het is duidelijk dat oefening goed is voor ons lichaam. Zelfs 20 minuten per dag hebben een positief effect op ons stressniveau. En als het in de zon gebeurt, des te beter. Maar zelfs als het “alleen” in de zon ligt of bij het raam zit, heeft het een positief effect op onze slaap, omdat de zon een vergelijkbaar effect heeft om te oefenen: Het lichaam kan het stimulerende hormoon cortisol via de zon activeren – dit is de antagonist van ons slaaphormoon melatonine, dat ons helpt om ’s avonds beter in slaap te vallen. - gedachten opschrijven
Als bezorgde gedachten je ’s avonds wakker houden, kan het helpen om ze op te schrijven. Neem een kwartier voordat je naar bed gaat en schrijf alles op wat er door je hoofd gaat – er is geen speciaal concept of systeem nodig. Stel de timer in en schrijf alle gedachten op die u storen. (Als je zin hebt om je te vermaken, noem dan het hele ding “journaling routine”) Het is een beetje zoals het afvinken van een to-do lijst: s Nachts in bed hoef je je geen zorgen te maken dat je iets vergeet of dat je nergens aan denkt omdat: Je hebt alles opgeschreven, je gedachten wachten tot morgen – nu kun je rustig slapen. - doe ’s avonds iets goeds voor jezelf.
Ons dagelijks ritme is veranderd, geen twijfel mogelijk, maar: rituelen kunnen helpen om een beetje structuur aan te brengen in de nieuwe dagelijkse routine. Wat dacht je van een beetje zelfzorg voor het slapen gaan? Een gezichtsmasker, een kaars aansteken, olie aanbrengen – het belangrijkste is iets dat goed ruikt. Lavendelolie heeft een kalmerend effect en kan je helpen om in slaap te vallen. Of: neem een uitgebreid warm bad. Dit ontspant niet alleen de spieren, maar ook de gedachten. Bovendien verhoogt een warm bad de lichaamstemperatuur, en na het bad koelt het snel af. Omdat onze lichaamstemperatuur ook tijdens de slaap daalt, kan dit effect van het bad ons ook helpen om te slapen. Welterusten!