Slaap beter: Rustige nachten met deze 5 tips

Eindelijk weer beter slapen…

Voor mensen is slaap net zo essentieel als zuurstof, water en voedsel. Een paar dagen zonder voedsel is voor velen een uitdaging, maar het is draaglijk. Maar wat gebeurt er als het lichaam wekenlang niet kan slapen? Al een slapeloze nacht verstoort je bioritme en je voelt je depressief, moe en hebt moeite om je te concentreren. Deze aandoening is echter gemeengoed voor veel mensen, omdat ze lijden aan slaapstoornissen.

Getroffenen kunnen zoveel last hebben van een slaapstoornis dat het ernstige gevolgen heeft voor hun welzijn. Het is daarom belangrijk om ’s morgens beter te kunnen slapen en fris wakker te worden. Slaap is ook zo belangrijk omdat in deze tijd veel indrukken en onderwerpen worden verwerkt, daarnaast vinden leer- en probleemoplossingsprocessen plaats tijdens de slaap.

Slaap beter. Als je hoofd je wakker houdt…

Onder andere angst of depressie kan verantwoordelijk zijn voor uw slapeloosheid of slapeloosheid. Lig je vaak in bed te piekeren en je zorgen te maken? Ga je steeds weer bepaalde situaties in je hoofd halen? Dan zijn dit typische gedachtenpatronen die je niet laten slapen.

Maar het zijn niet alleen de gedachten die je wakker houden. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Als je denkt aan iets dat je bang maakt, komen er hormonen en boodschappersstoffen vrij die je klaar maken om te vechten of te ontsnappen, zoals in een gevaarlijke situatie. s Nachts in bed is deze staat van spanning ongepast en houdt je uit je slaap.

Wat u kunt doen om beter te slapen, kunt u vinden in onze 5 tips:

1. zet het scherm uit om beter te kunnen slapen

Het magische woord is “slaaphygiëne”. Of het nu gaat om een smartphone, laptop of televisie: in het uur voordat je gaat slapen, moet je stoppen met het kijken naar een scherm. Als u gewend bent om in bed te surfen op het internet of te kijken naar uw favoriete tv-programma, moet u dit vermijden als u slapeloosheid heeft. Bescherm je hersenen tegen deze overstimulatie. Alleen zonder laptop en mobiele telefoon in bed zul je merken hoe moe je eigenlijk bent. Zo kun je beter slapen en niet onnodig wakker blijven.

Kun je niet zonder een mobiele telefoon of laptop in bed? Gebruik dan een programma dat het blauwe licht uit het apparaat filtert dat verantwoordelijk is voor het vrijkomen van waxinehormonen.

2. Beter slapen door de rituelen en ’s avonds uitrusten

Om u te helpen beter te slapen, probeert u de avond rustig af te sluiten en fysiek en mentaal te ontspannen. Kleine rituelen zoals het drinken van een kopje kruidenthee, ontspanningstechnieken, ademhalingsmeditatie, inslaapmeditatie of progressieve spierontspanning (PMR) kunnen u hierbij helpen. Om beter te kunnen slapen kan het ook nuttig zijn om tegelijkertijd naar bed te gaan en op te staan. Een vast slaapritme maakt het makkelijker voor uw lichaam om in slaap te vallen en wakker te worden, omdat uw lichaam snel gewend is aan vaste tijden.

3. Laat los en ga beter slapen

Als u in bed ligt met zorgen en niet in slaap kunt vallen, probeer dan niet krampachtig in slaap te vallen. Mindfulness kan je helpen om zonder oordeel je gedachten te observeren en beter te slapen. Misschien helpt het je als je ’s avonds in een dagboek schrijft. Hier kun je je angsten en zorgen opschrijven, ze de ruimte geven en voorlopig uit je gedachten bannen.

4. Gezond leven en beter slapen

Een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging is uiterst gunstig voor een gezonde en rustgevende slaap. Lichamelijke activiteit helpt uw bioritme te normaliseren en helpt u beter te slapen.

5. Angst verminderen

Onder andere angst of depressie kan verantwoordelijk zijn voor uw slapeloosheid of slapeloosheid. Als angst of negatieve gedachten je slaap verpesten, zullen ze je waarschijnlijk ook op andere gebieden van je leven beperken. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met deze omstandigheden en gedachten om te gaan, zodat ze zich niet dagelijks manifesteren en u beperken.

Vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Je draait ’s nachts van de ene naar de andere kant? Slaapstoornissen zijn direct gerelateerd aan stress en andere psychologische lasten. Lichamelijke aandoeningen kunnen ook symptomen zijn van slechte slaap. Gezonde slaap is de grootste bron van gezondheid, prestaties en succes. Slaapcoaching.nl heeft er zijn missie van gemaakt om mensen te helpen een gezonde slaap te bereiken. Lees meer over de slaapcoaches die je kunnen helpen en verbeter de kwaliteit van uw slaap.

Comments

mood_bad
  • Nog geen opmerkingen geplaatst.
  • chat
    Voeg opmerkingen hier toe