Als je kinderen hebt, betekent het verzetten van de klok niet meer een uurtje extra slapen. Hoogstwaarschijnlijk wordt je baby nu al om 5 uur wakker in plaats van 6 uur. Net als bij volwassenen heeft de zomer- en wintertijd effect op het slaapritme van een baby. Lees hier alles over de effecten en hoe je je baby goed kunt voorbereiden op de zomer- en wintertijd.
Welk effect heeft de zomer- en wintertijd op mijn baby?
Bij de zomertijd wordt de klok een uur vooruit gezet en bij de wintertijd gaat de klok een uur achteruit. Voorheen betekende de wintertijd een uurtje langer slapen. Nu je een baby of peuter hebt, is dat vaak niet meer het geval. Hoewel het gaat om een verandering van slechts één uur, kan het de slaap van je kleintje beïnvloeden. Het biologische ritme sluit niet goed aan bij de nieuwe kloktijd. Verschillende baby’s hebben verschillende slaapbehoeften. Daarom worden sommige kinderen niet erg beïnvloed door de zomer- en wintertijd. Andere kinderen hebben er meer last van en kunnen knorrig worden.
De vroege ochtenden bij de zomertijd kunnen leiden tot veel dutjes, oververmoeide baby’s en chagrijnige ouders. Als je gelukt hebt en je kind is niet super gevoelig voor de veranderingen, dan kun je gewoon je vaste routine aanhouden en wachten tot je kind zich heeft aangepast. Het kan een paar dagen duren voordat je baby of peuter gewend is aan de nieuwe tijden. In andere gevallen leidt het tot een paar vroege ochtenden en late bedtijden, maar uiteindelijk past elk kind zich aan.
Wanneer wordt de klok verzet?
- Zomertijd: de nacht van 27 op 28 maart 2021
- Wintertijd: de nacht van 30 op 31 oktober 2021
Hoe lang duurt het voordat baby’s en peuters wennen aan de zomer- en wintertijd?
Zoals bij elke verandering in een vaste routine, is het aanpassen aan de nieuwe kloktijd een proces. Meestal duurt het enkele dagen voordat uw baby of peuter gewend is geraakt. Het kan langer duren, als je kind zeer gevoelig voor de verandering is. Gelukkig gaat het om een tijdelijke tegenslag in het slaapritme. De meeste kinderen zijn binnen een week of twee gewend aan de nieuwe kloktijden.
Hoe bereid ik mijn baby of peuter voor op de zomer- en wintertijd?
Er zijn verschillende manieren om je baby of peuter te helpen wanneer de klok wordt verzet. Probeer de volgende manieren en kijk wat het beste werkt voor jouw kind:
- Houd hetzelfde ritueel aan. Verander de klok en houd vast aan jullie ritueel. Wek je kind om dezelfde tijd en breng hem om dezelfde tijd naar bed. Eet en speel om dezelfde tijden als voorheen. Het kan zijn dat je kindje een beetje chagrijnig wordt, maar hoe beter je vasthoudt aan jullie routines en rituelen, hoe eerder hij gewend raakt.
- Houd dezelfde bedtijd aan. Baby’s en peuters houden van een vaste routine, inclusief alle handelingen bij het slapengaan, zoals voeden, voorlezen, knuffelen en slaapliedjes zingen. Houd daarom goed vast aan jullie routine ‘s avonds, ook tijdens het verzetten van de klok.
- Maak de slaapkamer ‘s avonds donker. Je kan niet aan een baby uitleggen wat de zomertijd is of waarom het nog licht is buiten wanneer hij naar bed moet. Door zijn kamer donker te maken houd je zijn biologische klok een beetje voor de gek. Gebruik verduisterende gordijnen om je kindje sneller in slaap te laten vallen.
- Maak de slaapkamer ‘s ochtends licht. ‘s Ochtends is het belangrijk dat het licht is. Het licht dient als een signaal dat het tijd is om op te staan. Open daarom altijd de gordijnen wanneer je hem ‘s ochtends begroet.
- Blijf dutjes doen. Het is verleidelijk om de dutjes van je kind over te slaan, te verlengen of te verkorten. Dit wordt echter niet aanbevolen. Houd vast aan het schema van voor het verzetten van de klok.
- Pas de bedtijd en wektijd geleidelijk aan. Als je kind gevoelig is voor de veranderingen, pas dan de bedtijd en wektijd een paar dagen voor het verzetten van de klok aan. Bijvoorbeeld, als hij normaal gesproken om 7 uur ‘s ochtends wakker wordt, wordt hij om 6 uur wakker na de wintertijd. Houd dan drie dagen ervoor het volgende schema aan: op de eerste dag breng je je kind 15 minuten later naar bed om ervoor te zorgen dat hij om 7:15 uur wakker wordt. Op de tweede dag breng je hem 30 minuten later naar bed, zodat hij om 7:30 wakker wordt. Tegen de tijd dat de klok wordt verzet, wordt hij hopelijk om 8:00 uur wakker (en dat wordt dus 7:00 uur na het verzetten van de klok).
Probeer je niet al te veel zorgen te maken bij het begin of einde van de zomertijd. De klok wordt in het weekend verzet, waardoor je even de rust hebt om bij te komen. Met geduld en eventueel een paar kleine aanpassingen is alles binnen maximaal twee weken weer normaal.