Na een lange dag val je zelf eindelijk in slaap, maar het duurt niet lang voordat je je baby hoort huilen. Het is een veelvoorkomend probleem dat een baby huilt en niet wil slapen. Je bent niet de eerste en ook zeker niet de laatste die dit ervaart. Gelukkig zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om je baby beter te laten slapen. Lees hieronder eventuele oorzaken en mijn adviezen.
Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel een baby gemiddeld slaapt. Hoeveel een kindje slaapt, hangt af van de leeftijd.
Pasgeboren baby’s slapen heel veel en hebben een onregelmatig slaapritme. Het is lastig te zeggen hoeveel een baby in de eerste drie maanden slaapt, maar het varieert van 14 tot 20 uur per 24 uur. Het slapen bestaat uit veel korte slaapjes, verdeeld over de dag en nacht. Het is in deze periode zeer onwaarschijnlijk dat je baby de hele nacht doorslaapt.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, bestaat de kans dat hij meer regelmaat in zijn slaapritme ontwikkelt. Je baby is nu in staat om 8 uur of langer achter elkaar te slapen. Het is normaal dat een baby van deze leeftijd minder gaat slapen. Je baby leert het verschil tussen een lichte en diepe slaap. Waarschijnlijk slaapt je baby 14 tot 15 uur per 24 uur en slaapt hij nog 3 tot 4 keer overdag. Het volgen van een vast slaap- en waakritme is voor een baby van deze leeftijd erg fijn.
Baby’s tussen de 7 en 9 maanden oud slapen ongeveer 14 uur per dag. Sommige baby’s kunnen ‘s nachts al 9 uur of langer achter elkaar slapen. Er is echter veel variatie tussen baby’s. Sommigen kunnen maximaal 5 à 6 uur achter elkaar slapen. Overdag zal je baby nog 2 tot 3 dutjes doen, maar dit kunnen er ook meer zijn. In deze leeftijdsfase leert een baby veel nieuwe dingen, wat hij tijdens het slapen moet verwerken. Daardoor bestaat de kans dat je baby soms niet goed in slaap valt, veel huilt en onrustig slaapt.
Als je baby 10 maanden oud is, slaapt hij gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Sommige baby’s kunnen nu al maar liefst 10 uur achter elkaar slapen. Je baby hoeft nu meestal nog maar 2 dutjes te doen overdag. Wanneer je baby ouder is dan 1 jaar is de kans groot dat hij overdag maar 1 keer hoeft te slapen. Dit verschilt echter per baby. Let goed op wat jouw kindje nodig heeft en hoe goed hij doorslaapt in de nacht.
Je baby wordt helaas niet geboren met een regelmatig dag- en nachtritme. Zoals eerder benoemd ontwikkelt het slaapritme zich langzaamaan. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om je kindje te helpen bij het ontwikkelen van een dag- en nachtritme:
Daarnaast is het verstandig dat je een vast ritme aanhoudt. Je baby heeft ontzettend veel behoefte aan rust en regelmaat. Wek je baby elke dag om dezelfde tijd en breng hem ‘s avonds om dezelfde tijd weer naar bed. Baby’s houden er ook van als er rituelen worden aangehouden. Zing bijvoorbeeld elke avond hetzelfde slaapliedje of lees een boekje voor het slapengaan. Op een gegeven moment kent hij het ritueel en weet hij dat het tijd is om te slapen op het moment dat jij het slaapliedje zingt.
Als je baby niet in slaap valt, kan het zijn dat hij zich afhankelijk voelt van jou en niet in slaap valt zonder jouw aanwezigheid. Sommigen zeggen dat het verstandig is bij je kindje te blijven tot hij in slaap valt. Maar het is ook belangrijk dat je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen. Het beste wat je kunt doen is je baby slaperig, maar wakker naar bed te brengen. Wordt hij wakker en begint hij te huilen? Dan is hij waarschijnlijk onrustig, omdat jij niet in de buurt bent. Voor baby’s van jonger dan 6 maanden is het niet goed om ze te laten huilen. Dat kunnen ze nog niet goed aan. Blijf dichtbij en troost je baby wanneer hij huilt en niet kan slapen.
Tenslotte is het belangrijk dat je baby altijd op dezelfde plek slaapt. Daardoor herkent hij deze plek als de plek waar hij slaapt. Sommige ouders laten hun baby altijd bij hen in bed slapen. Zorg ervoor dat je hier geen gewoonte van maakt. Je baby went aan jouw aanwezigheid en zelfstandig slapen zal steeds moeilijker worden.
Het kan zijn dat je baby niet slaapt, omdat hij zich niet goed voelt. Een pasgeboren kindje groeit veel en zijn lichaam is altijd in ontwikkeling. Het kan zijn dat:
Al deze dingen zorgen ervoor dat een baby ‘s nachts wakker wordt. Maak een afspraak met de huisarts als je denkt dat pijn of allergieën de oorzaak zijn dat je baby niet slaapt. Wanneer je kindje last heeft van verstoppingen, vaak gepaard met het laten van windjes, kun je een aantal dingen doen. Masseer het buikje van je baby, verwen je baby met een warm bad of verwarm zijn buikje met een warme doek.
Het is erg vervelend als je baby veel huilt en daardoor niet kan slapen. Toch is het niet altijd slim je baby te troosten als hij huilt. Het is namelijk niet nodig om je baby te troosten als hij huilt met tussenpozen. Wordt het huilen steeds erger en houdt het aan? Troost je baby dan natuurlijk wel. Het is dan wel verstandig om je kindje niet meteen uit zijn bedje te halen. Probeer hem te troosten door zachtjes tegen hem te praten en hem aan te raken. Werkt dat niet, haal hem dan uit zijn bedje en leg hem tegen je aan. Geef een speen of voed hem. Laat de lampen uit en maak niet te veel lawaai. Het kan ook werken om jullie slaapritueel te herhalen (slaapliedje of boekje voorlezen).
Het kan zijn dat je baby huilt in zijn slaap. Als je baby huilt terwijl hij slaapt, kun je hem beter niet wakker maken. Het kan zijn dat hij dan van slag raakt en helemaal niet meer kan slapen. Waarschijnlijk huilt je baby in zijn slaap, omdat hij verandert van slaapfase, bijvoorbeeld van lichte naar diepe slaap. Bij zo’n overgang kan je baby onrustig worden en kort snikken en huilen in zijn slaap. Kijk goed of je baby wakker is of niet. Als hij huilt terwijl hij slaapt, maak hem dan niet wakker.
Als je baby maar blijft huilen, niet rustig wordt en niets blijkt te helpen. Probeer dan altijd rustig te blijven. Wanneer dit te vaak gebeurt en je er gestrest van raakt. Zoek dan hulp bij een slaapcoach.
Kortom, slaapproblemen zijn ontzettend vervelend, maar niet voor eeuwig! Gelukkig zijn het fases en gaan de problemen meestal vanzelf voorbij. Schakel hulp in van een slaapcoach als het probleem lange tijd blijft bestaan. Voor jou is het natuurlijk erg vermoeiend als je baby niet slaapt. Vergeet jezelf niet en neem af en toe rust. Doe bijvoorbeeld een dutje als je baby aan slapen is.