Feestdagen met baby: 5 slaaptips voor de feestdagen

HO HO HO HO, de vakantie nadert snel! Maar als je in deze tijd veel met je kleintje moet reizen, voelt het misschien meer als “OH NO NO NO NO NO”. 

Kerstmis, een tijd waarin alles “vrolijk en vrolijk” moet zijn, kan voor ouders van kleine kinderen vaak het tegenovergestelde teweegbrengen. Gevoelens zoals angst voor slapeloze nachten, mislukte dutjes en opgewonden kinderen door overmatige suikerconsumptie (ook de angst dat de kinderen zich niet goed zullen gedragen in het bijzijn van de familie en de afkeuring die kan volgen! 

Hier zijn onze toptips zodat je deze tijd kunt doorkomen zonder het verstand te verliezen en genoeg slaap te krijgen! 

Vakantiedutje Tip #1:

Probeer tijdens het reizen de slaapomgeving zoveel mogelijk aan te passen aan de vertrouwde slaapomgeving thuis.

Hoewel dit niet altijd helemaal mogelijk is, zijn er enkele beproefde praktische tips die jouw kind kunnen helpen zich comfortabeler en veiliger te voelen in een nieuwe slaapomgeving:

  • Neem een reiswieg mee op reis. Het is nog beter als je jouw kind er 1-2 weken voor de vakantie of reis aan laat wennen. Zo kent jouw baby het bed al en voelt hij zich veilig.
  • Neem het ongewassen dekbedovertrek van jouw baby mee! Dit klinkt in het begin misschien een beetje walgelijk, maar het kan echt helpen! De vertrouwde, huiselijke geur van een gebruikt dekbedovertrek kan jouw baby helpen zich comfortabeler te voelen en makkelijker in slaap te vallen in een nieuwe slaapomgeving.
  • Vergeet niet het knuffeldoekje, de fopspeen of een andere speciale knuffel voor jouw kind mee te nemen! (Probeer het ook hier niet te veel te wassen voor de reis, zodat de bekende geur behouden blijft).

Vakantiedutje Tip #2:

Pas, indien mogelijk, de reistijden aan de behoeften van de baby aan.

Voor baby’s die goed slapen met lichaamsbeweging, kan het zeer nuttig zijn om te reizen tijdens het dutjestijdstip en zelfs ’s nachts (vooral bij langeafstandsreizen of vluchten). Zorg er echter voor dat je iemand aan de andere kant hebt die je helpt om voor je goed uitgeruste baby te zorgen, zodat je een pauze kunt nemen en kunt bijkomen van je reis!  

Als jouw baby moeite heeft om onderweg te slapen, kan je het beste tijdens de wakkere uren of tijdens het ochtend- of late middagdutje (indien nog van toepassing) reizen. 

Hoe dan ook, reizen in het algemeen verwart het schema en de routine van een baby en de kwaliteit van de slaap. Geef jouw baby genoeg tijd om op de nieuwe locatie te komen om te herstellen van de reis.

Vakantiedutje Tip #3:

Respecteer de behoefte aan slaap van jouw baby.

Soms is het moeilijk om je aan het schema te houden als je op vakantie bent, vooral met grootouders en vrienden die zoveel mogelijk tijd met de baby willen doorbrengen. Op een paar uitzonderingen na kan jouw baby het aan en komt hij in het reine. Hier zijn een paar nuttige tips die je moet volgen, zodat je de behoefte van jouw baby aan slaap kunt respecteren.

  • Een dutje is beter dan geen dutje – zelfs als het gebeurt in de armen van een ouder, in de schoot van tante Susie, in de kinderwagen of in een draagdoek. Vermoeidheid is een van de belangrijkste oorzaken van het vaak wakker worden ’s nachts en het hebben van problemen om in slaap te vallen. Het is dus veel beter voor je kleintje om een kort powerdutje te doen dan helemaal geen dutje te doen.
  • Als jouw baby nog 2-3 dutjes per dag heeft, probeer dan 1 lang ontspannend dutje per dag te doen, ook al zijn de andere dutjes onderweg en kunnen ze korter zijn dan normaal. Het middagdutje is een goed moment om je te concentreren, omdat het midden op de dag is en de ochtend- en late middagslaapjes onderweg makkelijker te doen zijn.
  • Voel je niet schuldig over het geven van prioriteit aan de slaap van je kind, ook al betekent dit misschien iets minder tijd voor de baby met familieleden! Aan het eind van de dag zal jouw baby gelukkiger en tevredener zijn als hij of zij goed uitgerust is. Jullie zullen allemaal beter kunnen slapen ’s nachts.
  • Als jouw baby een dutje mist vanwege de familiereünie, stel dan ofwel het avondslaapje uit of doe het volgende dutje vooruit. Een andere optie is om je baby gewoon wat langer te laten slapen de volgende keer dat hij of zij een dutje doet. 

Vakantiedutje tip #4:

Probeer geen nieuwe nutteloze gewoontes te creëren, maar blijf flexibel.
Probeer geen nieuwe slechte gewoontes te creëren terwijl je onderweg bent die je niet wilt voortzetten na het kerstseizoen, zeker niet als je voor het grootste deel thuisblijft. Maar soms is het moeilijk om te voorkomen dat je dingen moet aanpassen, vooral om redenen van ruimte! Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een kamer moet delen met familie en Junior zou zijn eigen kamer thuis hebben gehad. In dit geval kunt u de witte ruis wat harder zetten of vaker borstvoeding geven als dat nodig is. Het belangrijkste is echter dat je, als je weer thuis bent, je normale goede gewoontes weer oppakt. Baby’s zijn meestal vrij goed in het weten wat een uitzondering is en wat normaal! U mag dan wel een lichte slaapregressie verwachten, maar zolang u zelfverzekerd en consequent handelt, zou de slaap van uw peuter binnen een week moeten zijn hersteld.

Vakantiedutje Tip #5:

Breng geen grote veranderingen aan, tenzij je 2 tot 3 weken lang consequent kunt blijven.
Als jouw baby over het algemeen toch niet goed slaapt, kan je overwegen om tijdens de vakantieperiode aan de slaap van jouw baby te werken. Vooral omdat je waarschijnlijk meer tijd hebt en misschien zelfs extra hulp van een echtgenoot, partner of vriend. Werken aan de slaap van jouw baby tijdens de vakantie kan het juiste zijn voor jou als je 2 tot 3 weken zonder veel plannen of onderbrekingen hebt. Veranderingen in de slaapgewoonten nemen meestal een paar weken in beslag om zich echt te vestigen. Als uw dagelijkse routine onstabiel is, vooral in de eerste 3 weken, kan het proces langer duren, meer tranen veroorzaken en soms zelfs mislopen en de dingen erger maken.

Comments

mood_bad
  • Nog geen opmerkingen geplaatst.
  • chat
    Voeg opmerkingen hier toe