5 redenen waarom uw baby ’s nachts wakker wordt

“Niet weer. Ik trok de deken over mijn hoofd om het geluid van mijn kleine schreeuwende dochter te dempen. Ik was helemaal uitgeput. Mijn baby werd elke 40 minuten ’s nachts wakker – het was 1 uur ’s nachts en ik was al 4 keer wakker sinds 22 uur ’s avonds toen ik naar bed ging. “Kan je alsjeblieft gaan?” Ik heb mijn man gesmeekt. Hij struikelde uit bed en probeerde haar te kalmeren zonder succes. Ik gaf toe, verpleegde haar en stopte haar terug in bed. Wanhopig probeerde ik zo snel mogelijk weer in slaap te vallen om mijn volgende 40 minuten slaap te krijgen voordat de hele vreselijke cyclus opnieuw zou beginnen?

Kunt u zich ook identificeren met één aspect van deze situatie?!

Zwieren/slapen om te slapen? Vaak wakker worden in de nacht? Uitputting en slaaptekort? Bijna 6 jaar geleden zat ik precies in deze situatie – kort daarna heb ik een paar dagen in het ziekenhuis gelegen omdat ik het gewoon niet meer aankon. Ik leed aan ernstige slaaptekort en postnatale depressie.

In die tijd, in het begin van het moederschap, vroeg ik me elke dag af: “Waarom?! Waarom wordt ze verdomme zo vaak wakker?!” Ik wou dat ik terug kon gaan in de tijd en mezelf wat tips kon geven die ik nu ken als slaapcoach. Ik weet namelijk dat ik veel van de slaapproblemen van mijn dochter had kunnen voorkomen als ik beter geïnformeerd was geweest.

Met veel van de moeilijke ervaringen die je in het leven doormaakt, zie je achteraf alleen maar een zilveren randje. Als ik deze moeilijke tijd nooit had meegemaakt, zou ik hier vandaag niet zijn om u deze tips en informatie te geven die ik toen al had moeten horen.

Waarom worden baby’s ’s nachts vaak wakker en wat kun je eraan doen?

Honger:

Een voor de hand liggende reden waarom baby’s ’s nachts wakker worden is omdat ze honger hebben! Baby’s hebben hele kleine magen, vooral als ze klein zijn. Pasgeborenen voeden zich meestal om de 2-3 uur overdag en ook ’s nachts.

De meeste baby’s hebben ’s nachts nog minstens één keer voeding nodig tot ongeveer 9-12 maanden. Op deze leeftijd dekt vaste voeding in toenemende mate de voedingsbehoeften van de baby, zodat er ’s nachts geen melkvoeding meer nodig is. Dit betekent dat we binnen het eerste jaar vooruitgang zouden moeten zien, van elke 2 tot 3 uur voeren tot helemaal geen voeren met 12 maanden.

Dus als er in het eerste jaar een slaapregressie optreedt en uw baby nu elke 1-2 uur wakker wordt, kunnen we ervan uitgaan dat dit niet is omdat uw baby honger heeft.

Vermoeidheid:

Ik dacht altijd dat als ik mijn baby gewoon moe genoeg maakte, hij meer zou slapen. (Tenminste, dat was wat het meest zinvol was voor mij in mijn toestand, was het niet?!)

Oververmoeidheid is een van de belangrijkste oorzaken van het veelvuldig wakker worden in de nacht! Te weinig slaap stimuleert de productie van stresshormonen, die ervoor zorgen dat we wakker en alert blijven. Zelfs als de baby een natuurlijke biologische drang heeft om te slapen, kunnen deze extra stresshormonen het moeilijk maken voor uw baby om in slaap te vallen als hij of zij oververmoeid is.

De overgangen van de ene lichte slaapfase naar de andere kunnen ook worden verstoord door oververmoeidheid. Wist je dat nachtmerries in verband kunnen worden gebracht met vermoeidheid? Ik kan u niet zeggen met hoeveel gezinnen ik heb gewerkt die een kind hebben gehad dat vaak te maken heeft gehad met nachtmerries of die ’s nachts wakker zijn geworden. Zodra we de dagelijkse routine weer op de rails hebben en de baby genoeg slaap heeft gekregen, is VOILA! De nachtmerries waren weg!

Te koud of te warm:

Baby’s hebben niet de mogelijkheid om hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Dus als ze onder- of overkleed zijn, of als de slaapkamer te koud of te warm is, zullen ze echt moeite hebben om goed te slapen. De lichaamstemperatuur van uw baby is het laagst tijdens de lichte slaap in de vroege ochtend (tussen 4-6 uur ’s ochtends), wat kan leiden tot veelvuldig wakker worden in deze tijd.

Probeer de kamertemperatuur tussen 18-21 graden Celsius te houden. Het is beter om je baby in meerdere lagen te kleden dan een warme deken te gebruiken. Als u op de temperatuur let, zou dit u moeten helpen.

Ontwikkeling:

Wist je dat een baby zijn nieuwe bewegingen oefent in zijn slaap?! Je hebt het goed gehoord! Wanneer een baby leert rollen, zitten, kruipen, zich optrekken op meubels of zelfs lopen, werken zijn hersenen overuren om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken om deze vaardigheden te ontwikkelen.

Veel van deze processen gebeuren ’s nachts tussen 1-3 uur! Deze processen kunnen leiden tot slaapregressie, en terecht. Stel je voor dat je in je bed in slaap bent gevallen en later op de kant van je echtgenoot staat en niet weet hoe je daar bent gekomen! Je zou ook een beetje opgewonden zijn, kan ik me voorstellen. Het is hetzelfde met baby’s wanneer ze nieuwe motorische vaardigheden leren. De hersenen geven het lichaam impulsen en drijven het naar een bijna ongecontroleerde praktijk. Dit kan natuurlijk leiden tot veelvuldig wakker worden ’s nachts of moeilijkheden om in slaap te vallen.

Deze ontwikkelingsfase mag echter niet langer dan 2-4 weken duren. Als het frequent wakker worden langer duurt, dan is het waarschijnlijk geen ontwikkelingssprong, maar iets anders dat de onrustige slaap veroorzaakt.

Slaap associatie

De belangrijkste oorzaak van frequente nachtelijke ontwakingen zie ik bij het werken met gezinnen als een nutteloze slaapvereniging. Dit is ook de reden waarom mijn 5 maanden oude dochter aan de top van het verhaal elke 40 minuten in de nacht wakker werd!

Vooral na de leeftijd van 4 maanden zijn baby’s zich zeer bewust van hoe ze in slaap vallen. Dit leidt tot een diepgewortelde gewoonte of associatie, waar ze dan op zijn afgestemd en die ze nodig hebben om in slaap te vallen. Als de baby niet in staat is om relatief zelfstandig in slaap te vallen, zal hij of zij dezelfde hulp nodig hebben in elke lichte slaapfase tijdens de dutjes (om de 40-45 minuten) of ’s nachts (om de 2-4 uur na 3-4 maanden).

In mijn voorbeeld hierboven viel mijn dochter in slaap met de fopspeen of op haar borst. Dus ze had een sterke “zuig op iets om in slaap te vallen” associatie. Om deze reden kon ze haar slaapcycli niet verbinden tijdens de dutjes en had ze dus geen rustgevende slaap. Dit was niet de enige reden, haar bedtijd ’s avonds was ook te laat en haar wakkere uren tussen de dutjes waren te lang. Dus ze was volledig oververmoeid! Daarom viel ze zo gemakkelijk op mijn borst in slaap, gewoon omdat ze zo moe was, maar werd dan ’s nachts steeds weer wakker om weer borstvoeding te krijgen.

Comments

mood_bad
  • Nog geen opmerkingen geplaatst.
  • chat
    Voeg opmerkingen hier toe